De azi înainte, nu mai e nevoie să vă îngrijoraţi despre anestezia folosită la operaţia realizată animalului dvs.: clinica Alegria Vet foloseşte cea mai moderna anestezie existenta, cea inhalatorie cu sevofluran, animalul fiind intubat si monitorizat pe tot timpul operaţiei. Iar experienţa pe care o avem în această tehnică de anestezie ne permite să oferim cea mai sigură anestezie din Bucuresti!
Deoarece echipa noastră nu mai foloseşte invechita anestezie cu ketamină, riscurile de complicaţii în timpul anesteziei sunt mult mai mici! Mai mult decât atât: la 2-3 minute dupa finalizarea operatiei, o pisica este complet treaza, iar la 10-20 de minute dupa operaţie un caine poate pleca acasă pe picioarele lui!
Anestezia este o stare de inconştienţă indusă animalului, necesară de regulă ori de câte ori este nevoie de realizarea unei intervenţii de mică sau de mare chirurgie.
Cele trei componente ale anesteziei sunt analgezia (suprimarea durerii), amnesia (suprimarea memoriei) şi imobilizarea. Medicamentele folosite pentru realizarea anesteziei au de regulă efecte specifice într-unul din aceste domenii. Unele substanţe pot fi folosite pentru a atinge toate cele trei deziderate. Alte substanţe au doar efecte analgezice sau sedative şi pot fi folosite individual în aceste scopuri, sau împreună cu alte substanţe pentru a induce o anestezie completă.
Este important să se cunoască faptul că anestezia este un lucru complex, întrucât are efecte profunde asupra fiziologiei animalului. Anestezia acţionează atât asupra sistemului nervos central, cât şi asupra celorlaltor sisteme ale organismului. De aceea este necesar ca animalele aflate sub anestezie să fie cu atenţie monitorizate pentru a asigura o profunzime adecvată a anesteziei, homeostazia animalului, observarea din timp a potenţialelor complicaţii.
Monitorizarea pacientului variază în funcţie de specie şi de complexitatea intervenţiei şi trebuie să includă:
- evaluarea pre-operatorie (vârsta, sex, rasă, stare generală de întreţinere, tablou biochimic şi hematologic)
- monitorizarea adecvată a profunzimii anesteziei, a parametrilor fiziologici (frecvenţa cardiacă şi respiratorie) şi a homeostaziei
- susţinerea organismului prin adminstrarea de suplimente de fluide, căldură externă sau ventilaţie
- monitorizarea şi susţinerea până la revenirea din anestezie
- monitorizarea post-operatorie
Parametrii care trebuie monitorizaţi la animalele anesteziate:
- Circulaţia (pentru a observa dacă există o vascularizaţie adecvată a ţesuturilor). Metode: Frecvenţa cardiacă, Palparea pulsului periferic, ECG, ascultaţia bătăilor cardiace, măsurarea ne-invazivă sau invazivă a presiunii sangvine
- Oxigenarea: pentru asigurarea concentraţiei adecvate de oxigen în sângele arterial al animalului
- Ventilaţia: pentru a se asigura că ventilaţia animalului este menţinută în mod corespunzător. Metode: rata respiraţiei, observarea mişcărilor cavităţii toracice, ascultaţia sunetelor respiratorii, capnografia, monitorizarea gazelor din sânge
Anestezia inhalatorie este superioară ca siguranţă şi eficacitate formelor injectabile de anestezie. Profunzimea anesteziei este uşor de ajustat. Deoarece anestezicele sunt eliminate din sânge prin expiraţie şi mai puţin prin metabolizare hepato-renală, există un risc mai redus de toxicitate indusă de medicamente. Ajustarea cantităţii de gaz inhalată de animal se face cu uşurinţă, ţinând cont de faptul că dozele pot varia semnificativ de la un organism la altul.
Trezirea din anestezie, la sfârşitul intervenţiei, este de asemenea mult mai rapidă faţă de situaţia folosirii formelor injectabile de anestezie. De multe ori, animalul este capabil să se deplaseze singur la un timp foarte scurt după detubare, fără să manifeste stările de confuzie/halucinaţie, care urmează de multe ori anesteziei cu ketamină.
Un alt mare beneficiu al anesteziei inhalatorii este acela ca poate fi aplicată animalelor foarte tinere si celor în vârstă, reducând într-o mare măsură riscurile anesteziei injectabile. De multe ori, intervenţiile chirurgicale în cazuri de piometru, tumori cu diferite localizări, cataractă, se realizează la animalele trecute de vârsta de 8-9 ani, la care anestezia inhalatorie este mult mai bine tolerată şi la care recuperarea post-operatorie este în mod clar influenţată de tipul de anestezie ales.
Un alt aspect care trebuie menţionat este că acest tip de anestezie permite realizarea unor interventii laborioase, cum ar fi chirurgia ortopedică (în cazul fracturilor de coloană sau de bazin, displaziei de şold), care se realizează într-un timp îndelungat, fără a supune organismul animalului agresiunii unei administrări repetate a substanţelor anestezice injectabile.
Gazul inhalator pe care îl folosim pentru anestezierea animalelor se numeşte sevofluran şi este unul dintre cele mai noi şi cele mai folosite gaze în chirurgia pediatrică, tocmai datorită riscului minim pe care îl prezintă, inclusiv la nou-născuţi.
În medicina umană, nu au fost descrise efecte adverse ale anesteziei cu sevofluran asupra funcţiei hepatice şi renale. La câini au fost realizate studii comparative privind folosirea sevofluran, versus isofluran şi halotan. Nu s-a observat depresarea sistemului cardio-vascular indusă de sevofluran. Nu s-au observat efecte hepato sau nefrotoxice după folosirea nici unuia din cele trei gaze inhalatorii. După folosirea anesteziei cu sevofluran, câinii s-au trezit liniştiţi şi fără simptome de excitaţie, fiind capabili să se ridice în picioare cu 10 minute mai devreme decât după anestezia cu isofluran şi cu 85 minute mai devreme faţă de anestezia cu halotan.
Ne bucurăm să putem folosi pentru prietenii dumneavoastră această tehnică de anestezie, care asigură atât o bună monitorizare a pacientului pe durata intervenţiei, cât şi o trezire uşoară a acestuia la sfârşitul actului chirurgical, fie că este vorba de mică sau de mare chirurgie.