bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

ArticoleEpilepsia – Scurt Indrumar

septembrie 15, 2021scris de BoldThemes

Ce este epilepsia?

Este o tulburare neurologica caracterizata prin crize bruste, repetitive, necontrolate, cu sau fara pierderea cunostiintei.

Ce cauzează convulsiile la câini?

Convulsiile la catei pot fi cauzate de traumatisme, expunerea la toxine, tumori cerebrale, afectiuni biochimice (hipoglicemie, uremie, transaminaze crescute), parazitism ( toxoplasmoza), boli virale. Alteori, crizele pot apărea din motive necunoscute – numite idiopatice. De aceea pentru epilepsie nu se poate pune un diagnostic de certitudine. Se pot exclude afcectiunile care pot determina crize prin examene de laborator (teste serologice, examen biochimic), RMN, CT si se pot trata in functie de etiologie. In cazul in care investigatiile nu ne indica modificari si exista raspuns la tratamentul anticonvulsivant, se suspicioneaza epilepsia idiopatica.

Tipuri de convulsii la câini

Există trei tipuri de crize epileptiforme, clasificate ca crize focale (poate sa apara un spasm sau treburaturi pe o parte a corpului), convulsii generalizate (cu pedalare pe toate cele 4 membre si decubit lateral) și crize focale cu generalizare secundară (apar initial doar fasciclulati si tremuratiri, urmate de decubit lateral si pedalari)

Criza poate dura de la cateva secunde pana la cateva minute si poate varia ca intensitate. Atat inainte de criza, dar mai ales dupa criza poate aparea o perioada de confuzie si dezorientare.

Ce trebuie sa faci daca animalul tau are o criza?

In primul rand trebuie sa incercati sa nu va panicati si sa aveti grija sa nu se loveasca de obiectele din casa. Daca sunteti prezent cand are o criza puteti sa il acoperiti cu un prosop si sa il tineti in brate pana la sfarsitul crizei. Evitati sa ajungeti cu mana in jurul botului, in timpul crizei pot aparea muscaturi involuntare. Este bine sa aveti la indemana soluti de diazepam intrarectal (se administreaza usor si pot scurta perioada convulsiilor). Daca exista mai multe crize sau durata lor depaseste 5 minute, anuntati medicul veterinar ( crizele repetate intr-o perioada foarte scurta sau cu o durata lunga pot duce la intrarea intr-o criza permaneta – status epilepticus si in final la epuizarea organismului).

Pentru a comunica mai bine cu veterinarul dumneavoastra ete cel mai bine sa notati tot ( tineti un jurnal cu toate evenimentele petrecute – la ce ora a avut loc criza, cat a durat, daca a defecat si a urinat, numarul crizelor; schimbari in dieta; orice eveniment pe care il considerati relevant) si sa filmati crizele.

Chiar daca aceasta afectiune este infricosetoare, cu tratament anticonvulsivant adecvat, catelul dumneavoastra poate duce o viata aproape normala, putand sa se bucure atat de afectiunea dumneavoastra cat si de cea a altor patrupezi.

https://veterinar-bucuresti.ro/wp-content/uploads/2021/09/logo_white_smaller.png

Profesioniști în sănătatea animalelor

Info Contact
Strada Inginer Zablovschi nr. 87
+40 743 228 466
Lun - Vin: 09:00 - 20:00
Sâm - Dum: 09:30 - 14:00
Newsletter

    bt_bb_section_top_section_coverage_image