Toti medicii umani recomanda efectuarea analizelor de sange cel putin o data pe an, pentru fiecare persoana, indiferent daca aceasta persoana prezinta vreun disconfort sau nu. Avand in vedere ca pisicile si catelusii care ne tin companie zi de zi, se aseamana foarte mult cu noi, acelasi lucru este valabil si pentru „piticul” cu patru picioare care alearga prin casa pe langa noi. Bineinteles, cu cat este vorba de un animal cu o varsta mai mica, cu atat sunt sansele mai mici ca rezultatele analizelor sa fie ingrijoratoare, dar, din pacate, intotdeauna pot sa apara surprize neplacute.
O data ce varsta animalului ajunge aproape de stadiul de senior
( aproximativ 8-10 ani, bineinteles tinand cont de rasa si talie) importanta analizelor creste semnificativ. Organismul este supus in fiecare zi unei multitudini de factori de stres, care, alaturi de imbatranirea naturala a celulelor, pot duce la debutul unor boli cu evolutie cronica. Atunci cand functia unor organe interne incepe sa se deterioreze, organismul reuseste sa compenseze acest deficit si, pentru o perioada de timp, animalul nu prezinta semne de disconfort, sau simptomele bolii sunt discrete si greu de observat ,sau sunt interpretate gresit.
Printre simptomele cel mai des trecute cu vederea de catre proprietari, putem mentiona cresterea cantitatii de apa sau mancare consumate de patruped. De asemenea, modificarea greutatii cat si a nivelului de energie sunt manifestari care pot fi privite superficial si considerate semne normale ale inaintarii in varsta.
Din pacate, toate acestea pot reprezenta fazele incipiente ale unor boli grave, care, netratate, pot scurta semnificativ durata vietii animalului nostru.
Printre bolile care se pot manifesta cu simptomele prezentate mai sus se numara insuficienta hepatica, insuficienta renala cronica, diabetul sau alte
dereglari hormonale. In functie de stadiul in care este identificata, fiecare boala poate sa fie tinuta sub control, reusind astfel sa oferim prietenului nostru drag un stil de viata confortabil pentru o perioada de timp cat mai indelungata. Bineinteles, cu cat stadiul bolii este unul incipient, cu atat sansele de reusita ale tratamentului sunt mai mari, motiv pentru care este recomandata efectuarea analizelor de sange cel putin la un interval de 12 luni sau chiar mai des pentru animalele senioare ( cu varsta peste 14-15 ani)
Analizele de sange sunt foarte importante si in cazul animalelor care au suferit un traumatism (cazatura de la o inaltime mare, accident rutier sau confruntarea cu un alt animal) intrucat in felul acesta se poate aprecia mai bine cat de grav este afectat intregul organism si se poate stabili cat mai repede un tratament adecvat.
De asemenea, in cazul pisicilor adoptate de pe strada sau din adaposturi si in special daca proprietarul mai are alte pisici este recomandata efectuarea unui set de analize speciale pentru identificarea unor boli virale ( Leucemia felina, Imunodeficienta felina, Peritonita infectioasa felina, Caliciviroza, Panleucopenia felina). Aceste boli au o incidenta din ce in ce mai crescuta in ultimii ani ( in special in Bucuresti) si se pot transmite de la o pisica la alta prin contactul cu secretiile pisicii purtatoare de virus.
Unele din aceste boli virale pot avea o evolutie subclinica, iar pisicile afectate pot sa nu prezinte simptome pana la aparitia unui moment stresant pentru organism,care sa declanseze manifestarea evidenta a bolii.
Un alt moment in care este recomandata efectuarea unor analize minime de sange este inaintea unei interventii chirurgicale, chiar daca este vorba de o interventie simpla, cu un impact redus pentru organism. Astfel, in cazul in care este identificata o abatere de la normal a parametrilor fiziologici, se pot lua masurile necesare pentru pregatirea adecvata a animalului pentru interventie, in cazul unor abateri minore, sau poate fi amanata operatia si institui un tratament pentru remedierea disfunctiei diagnosticate.
Consideram ca toata lumea stie deja ca cel mai bine si cel mai usor este sa previi o afectiune. Cand acest lucru nu este posibil, este foarte important sa identifici afectiunea intr-un stadiu incipient pentru o eficienta cat mai mare a tratamentului. Prin urmare, de fiecare data cand petreceti timp cu animalul dumneavoastra de companie, observati-i comportamentul, monitorizati cantitatea de hrana si apa consumata, aspectul blanii, eventuale episoade de voma/diareesau constipatie.
Este foarte important ca atunci cand suspectati ca ceva este in neregula, sa va adresati medicului