bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

ArticoleOvulația la Cațea

septembrie 15, 2021scris de admin

Aprecierea momentului ovulaţiei prin realizarea citologiei vaginale şi prin dozarea progesteronului- elementul cheie pentru obţinerea unei monte reuşite 

Simplu, rapid, eficient, rezultatul vă este pus la dispoziţie în decursul aceleiaşi zile

Oferta noastră include dozarea progesteronului seric şi citologia vaginală

Repere privind ciclul sexual al căţelei

Căţeaua este o specie monoestrică, la care ovulaţia se produce de 1-2 ori/an, la interval de 5-12 luni (media fiind de 7 luni). Ciclul sexual este divizat în 4 faze:

  • Proestrul: tumefierea vulvei şi scurgerile vaginale hemoragice marchează debutul proestrului. Prima zi a sângerărilor este considerată prima zi a căldurilor. Durata proestrului poate varia de la 1 la 21 de zile. Reprezintă perioada de creştere a nivelului estradiolului, hormon care pregăteşte tractusul genital pentru montă.
  • Estrul: reprezintă perioada de receptivitate. Comportamental, începe în prima zi în care femela acceptă monta. Hormonal, începe în ziua peak-ului de LH şi este marcat de creşterea nivelului progesteronului şi scăderea nivelului estrogenilor.
  • Diestrul: începe în mod normal la 7-9 zile de la peak-ul de LH. Nivelul progesteronului continuă să crească, iar cornificarea celulelor vaginale se reduce. Diestrul durează până la momentul fătării sau până la momentul revenirii concentraţiei progesteronului la valoarea bazală.
  • Anestrul: reprezintă perioada de timp de la sfârşitul diestrului până la începerea următoarei perioade de proestru. Este aşa numita perioadă de linişte hormonală, în care progesteronul şi estradiolul sunt în limite bazale. Reprezintă perioada optimă de sterilizare a căţelelor.

Ce trebuie cunoscut despre hormonii importanţi din perioada estrului

Estrogenii sunt primii hormoni implicaţi în transformările care au loc în perioada căldurilor. Estrogenii determină modificările comportamentale, tumefierea vulvei, sângerarea vaginală şi cornificarea celulelor vaginale, care se observă în cazul efectuării unui frotiu vaginal. Nivelul estrogenilor creşte în timpul estrusului, ajunge la un peak, după care începe să scadă.

Hormonul de luteinizare reprezintă declanşatorul biologic al evenimentelor care determină ovulaţia. Vârful de LH reprezintă evenimentul central al ciclului căţelei. După o perioadă variabilă de valori crescute ale estrogenilor, căţeaua va fi stimulată să aibă un vârf de LH. Ovulaţia se produce la 2 zile de la acest peak de LH. Ovocitele eliberate nu sunt mature şi nu pot fi fertilizate de spermatozoizi, având nevoie de un inetrval de 2 zile pentru maturizare. Ovocita matură are o viaţă de 1-3 zile. Considerând peak-ul de LH ca ziua 0, peioada fertilă a căţelei este reprezentată de ziua 4, 5 şi 6 de la ziua peak-ului de LH. Peak-ul de LH comută secreţia de estrogeni de la nivelul celulelor foliculare pe secreţie de progesteron. Momentul peak-ului de LH poate fi estimat prin monitorizarea nivelului progesteronului seric.

Progesteronul: nivelul său este numărul 1 în determinarea cu acurateţe a perioadei de optimă fertilitate a căţelei. La căţea, progesteronul are un nivel bazal înainte de peak-ul de LH (<1ng/ml). O dată cu peak-ul de LH, progesteronul începe să crească (creştere iniţială) la un nivel cuprins de regulă între 1.5-2ng/ml. După peak-ul de LH, progesteronul continuă să crească, ajungând la o valoare >5ng/ml la 2-4 zile de la peak-ul de LH (perioada fertilă optimă), iar către sfărşitul perioadei fertile atinge valori <10-15ng/ml. Creşterea iniţială a progesteronului se corelează îndeaproape cu peak-ul de LH şi poate fi folosită în mod eficient pentru planificarea montelor/însămânţărilor artificiale în perioada de optimă fertilitate a femelelor.

Situaţiile în care este necesară cunoaşterea cât mai exactă a momentului ovulaţiei

  • ori de câte ori este important ca monta să fie fertilă (adică… de fiecare dată!)
  • determinarea cu acurateţe a momentului ovulaţiei reduce variabilele şi asigură cea mai mare şansă de concepţie şi numărul maxim de pui/fătare
  • mulţi crescători de câini sunt foarte ocupaţi şi trebuie să planifice din timp monta. Şi mai ales nu îşi pot permite o montă nereuşită, datorită implicaţiilor financiare mari.
  • cauza numărul 1 a montelor nereuşite este reprezentată de necunoaşterea momentului ovulaţiei. Ori decâte ori o căţea nu rămâne gestantă, trebuie avut în vedere ca la următorul ciclu de călduri să fie evaluată din punct de vedere al progesteronemiei.
  • în cazul căţelelor cu cicluri anormale sau neregulate este greu de apreciat momentul ovulaţiei fără o dozare a progesteronului
  • căţelele care necesită planificarea unei cezariene: cea mai bună metodă pentru a planifica o cezariană este în funcţie de momentul ovulaţiei. Majoritatea căţelelor fată la 65 +/- 1 zi de la peak-ul de LH, indiferent de rasă. Dacă determinarea momentului ovulaţiei se face cu precizie, data cezarienei poate fi aproximată cu o marjă de 2-3 zile faţă de data la care se realizează monta. Acesta reprezintă un foarte mare avantaj pentru a avea pui complet formaţi în momentul cezarienei.
  • în cazul masculilor cu fertilitate redusă (spermă de calitate suboptimă, cu număr mai redus de spermatozoizi), se poate asigura o rată ridicată a concepţiei, în cazul în care s-a realizat aprecierea momentului ovulaţiei la căţea şi aceasta este montată în perioada optimă
  • în cazul masculilor cu un program de montă aglomerat, determinarea momentului ovulaţiei va face diferenţa între succes şi eşec
  • în cazul montelor în care se foloseşte material seminal refrigerat sau congelat, cunoaşterea momentului ovulaţiei este absolut necesară, întrucât durata de supravieţuire a spermatozoizilor este mult mai redusă

Protocolul care trebuie urmat pentru a stabili momentul ovulaţiei

Când trebuie începută testarea?

Veterinarul este cel care trebuie să aprecieze momentul în care trebuie începută evaluarea progesteronemiei pentru a stabili data montei. În cazul în care este necesar un test de bruceloză, acesta trebuie realizat în primele 3 zile ale căldurilor. În general, trebuie urmaţi câţiva paşi:

  • la o căţea la care proestrul este scurt (5-7 zile de scurgeri vaginale), evaluarea progesteronemiei trebuie făcută cât mai repede
  • la o căţea la care scurgerile vaginale durează 9-11 zile, evaluarea progesteronemiei poate fi începută din ziua 5
  • în cazul căţelelor la care scurgerile vaginale durează 14 zile, evaluarea progesteronemiei trebuie realizată din ziua 8
  • dacă scurgerile vaginale persistă 3 săptămâni, evaluarea progesteronemiei trebuie făcută din ziua 10

Care este frecvenţa testărilor?

Frecvenţa testărilor este influenţată de câţiva factori. În cazul în care monta nu necesită transportul femelei pe distanţe mari, iar accesul la mascul este nelimitat, nivelul progesteronemiei poate fi testat o dată la 3 zile. Pentru montele care necesită transportul căţelei, dozarea se repetă de regulă la 48 de ore. Însămânţările artificiale care se realizează cu material seminal congelat necesită o evaluare a progesteronemiei la fiecare 24 de ore.

Ce poate spune o singură dozare a progesteronului?

O singură valoare a progesteronemiei va oferi una din cele 3 variante: valoare scăzută, medie sau crescută.

  • Dacă valoarea este foarte scăzută, înseamnă că sunt 4 zile sau mai mult până când se recomandă efectuarea montei.
  • Dacă se obţine un nivel mediu, între 2 şi 4ng/ml, monta trebuie începută în 2 zile
  • Dacă nivelul este crescut (>5ng/ml) monta trebuie începută imediat
  • Dacă nivelul este foarte crescut (>15ng/ml), trebuie evaluat dacă femela mai este în călduri şi dacă da, trebuie montată de urgenţă

Atenţie! Montele care se realizează când căţeaua are deja valori mari ale progesteronemiei pot fi tardive şi trebuie ţinut cont ca la următoarele cicluri de călduri, dozarea să se realizeze mai de timpuriu.

https://veterinar-bucuresti.ro/wp-content/uploads/2021/09/logo_white_smaller.png

Profesioniști în sănătatea animalelor

Info Contact
Strada Inginer Zablovschi nr. 87
+40 743 228 466
+40 722 609 634
Lun - Vin: 09:00 - 20:00
Sâm - Dum: 09:00 - 14:00
Newsletter

    bt_bb_section_top_section_coverage_image